• Головна
  • День пам’яті та перемоги над нацизмом: що відзначають 8 травня в Україні
09:44, 8 травня
Надійне джерело

День пам’яті та перемоги над нацизмом: що відзначають 8 травня в Україні

День пам’яті та перемоги над нацизмом: що відзначають 8 травня в Україні

Віднині 8 травня в Україні - День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Це рішення ухвалила минулоріч Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років».

8 травня як День пам’яті та перемоги – єдина дата, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні. 9 травня відзначається День Європи.

День пам’яті та перемоги – це нагадування, що Друга світова розпочалася внаслідок домовленостей двох тоталітарних режимів: націонал-соціалістичного (нацистського) у Німеччині й комуністичного в СРСР, а також мовчазного небажання найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. У 1939–1945 роках обидва тоталітарні режими вчинили на українській землі численні злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини геноциду, внаслідок чого український, єврейський, кримськотатарський та інші народи, що жили в межах території сучасної України, зазнали величезних втрат.

Нині спадкоємицею сталінського режиму є російська федерація, яка привласнює перемогу над нацизмом, маніпулює власними громадянами і намагається залякати світ. 

Символом памʼяті про Другу світову війну з 2014 року в Україні, як і в Європі, є мак памʼяті.

З нагоди Дня перемоги над нацизмом до українців звернувся президень Володимир Зеленський:

"Світ проспав відродження нацизму – о 5-й ранку 24 лютого 2022 року. І сьогодні всі, хто пам’ятає Другу світову та дожив до наших днів, відчувають дежавю.

Битва за Київ, бомбардування Харкова, Одеси, Дніпра, масові могили, депортація дітей, фільтраційні табори, колонії для полонених. Сторінки з підручників про Другу світову Росія повернула в заголовки світових ЗМІ, доводячи з кожним новим злочином: нацизм відродився. Тільки з новим маркуванням: «Сделано в России».

Зупинити це, як і в 1945-му, здатен тільки об’єднаний вільний світ. Об’єднаний в антипутінську коаліцію. Не словами, а діями здатний зупинити нацистів Москви, не дати новому злу поширитись на весь Європейський континент, а згодом і на весь світ. Довести відданість словам «Ніколи знову!», щоб «Ніколи знову!» знову було актуальним", - йдеться в зверненні голови держави.

Нове покоління українців у 21-му столітті знову бачить війну. Кожного дня втрачаючи життя, продовжуємо боротися за свободу, демократію та незалежність, - наголосив у своєму зверненні начальник ХОВА Олег Синєгубов.

"У День пам’яті та перемоги над нацизмом вшановуємо усіх, хто загинув під час Другої світової війни. Цей день - нагадування про катастрофу, про мільйони втрачених життів та скалічених доль. Але попри всю біль, яку пережили країни світу у Другій світовій, слова «Ніколи знову» не стали здійсненим заповітом. Перемогли нацизм тоді - переможемо ворога і сьогодні! Вічна памʼять жертвам Другої світової війни! Слава українським воїнам!", - наголосив очільник області.

Друга світова війна нічого не навчила росіян - онуки та правнуки тих, з ким пліч-пліч боролися проти нацистів наші батьки, діди та прадіди, прийшли з війною на нашу землю, додав міський голова Ігор Терехов.

"Щодня спрямовуючи на Україну тисячі снарядів та ракет, вони руйнують наші міста та села, забирають життя наших людей, калічать долі живих та ненароджених. Але, як і 79 років тому, зло неминуче буде покаране, і кожен з нас докладе до цього максимум зусиль. На згадку про всіх, кого забрала страшна війна. На благо мирної та незалежної України», - йдеться у зверненні міського голови.

Символ 8 травня - червоний мак пам’яті. Його появу пов'язують із віршами канадського військового лікаря Джона МакКрея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір “На полях Фландрії”, що починався словами: “На полях Фландрії розквітли маки Між хрестами ряд за рядом”. Друга – 1918 року написала вірша “Ми збережемо віру”, в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а в 1921-му червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону.

День пам’яті та перемоги над нацизмом: що відзначають 8 травня в Україні, фото-1

Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. Поруч із квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни - 1939-1945 - та гасло “Пам’ятаємо. Перемагаємо”.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#8 травня #день перемоги
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...