• Головна
  • "Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО
Обличчя війни
13:00, 17 квітня 2023 р.

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО

Обличчя війни
"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО

Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківську область.

81-а окрема аеромобільна бригада - це військове з'єднання у складі Десантно-штурмових військ Збройних сил України. Вона базується у містах Костянтинівка, Дружківка, Краматорськ та Полтава. Однак саме бійці цієї бригади ще до війни одними з перших встали на захист Харкова. Так, 16 лютого 2022 року на позачерговій сесії Харківської обласної ради керівництво регіональної СБУ повідомило, що вперше у Харкові з'явилася 81-а окрема аеромобільна бригада, яка націлена саме на оборону міста. Після початку повномасштабного вторгнення РФ бригада тримала оборону не тільки у Харкові, а й одразу на кількох напрямках в області, в тому числі на Ізюмському.

Редакція сайту 057 розповідає історію потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину.

Героїзм при обороні Донецького аеропорту і бої під Дебальцевим

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО, фото-1

81-шу окрему аеромобільну бригаду було створено 7 жовтня 2014 року спільною директивою тодішніх міністра оборони України Валерія Гелетея та начальника Генерального штабу ЗСУ Віктора Муженка. Це сталося у зв'язку з прийнятим Верховною Радою законом про збільшення чисельності Збройних сил України, внаслідок чого було розпочато формування 11 нових бригад, включаючи 1 аеромобільну. Нову бригаду створили на базі 95-ї окремої аеромобільної бригади та 25-ї окремої повітряно-десантної бригади.

Бойовий шлях бригади почався у листопаді 2014 року з боїв за Донецький аеропорт. Так, відомою стала історія командира роти вогневої підтримки 90-го окремого аеромобільного батальйону бригади Івана Зубкова, що брав участь у деблокуванні українських підрозділів, які захищали ДАП у січні 2015-го. Зубков під час одного з боїв викликав вогонь артилерії на себе, прикривши відхід підрозділу. Сам боєць загинув унаслідок підриву проросійськими бойовиками другого поверху нового терміналу аеропорту. П'ятий президент України Петро Порошенко посмертно нагородив Івана Зубкова званням Герой України.

Ще одна відома історія, пов'язана з обороною Донецького аеропорту, стосується легендарного командира 90-го аеромобільного батальйону 81-ї десантної бригади Олег Кузьміних. В ніч на 20 січня 2015 року Кузьміних потравив у полон до сепаратистів, коли його батальйон йшов на допомогу оборонцям ДАПу і повинен був забрати поранених. У тумані бійці збилися з курсу і вийшли на ворожі позиції. Після цього російські ЗМІ продемонстрували кадри знущань з полонених "кіборгів", а самого Кузьміних терористи "ДНР" кілька разів намагалися переманити на свою сторону. Лише 22 травня 2015-го Олега Кузьміних вдалося звільнити з полону.

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО, фото-2

Бійці 81-ї окремої аеромобільної бригади до останнього захищали Донецький аеропорт, який мав стратегічне значення для обох сторін війни на Донбасі. Саме вони одними з останніх виходили з ДАПу наприкінці січня, коли будівлі аеропорту були повністю знищені.

В подальшому окремі підрозділи бригади брали участь у боях під Дебальцевим. Завдяки професійному командуванню вони зуміли обійтися без втрат під час виходу з оточення. До березня 2016 року 81-а аеромобільна бригада тримала оборону в районах селища Опитне та села Водяне Донецької області.

В січні 2016 року підрозділи бригади виконували бойові завдання поблизу селища Зайцеве, що біля окупованого міста Горлівка на Донеччині. Після цього десантники обороняли селище Нью-Йорк, 8 місяців вели безперервні бої з проросійським бойовиками у промисловій зоні міста Авдіївка, а у грудні 2016-го захищали Світлодарську дугу.

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО, фото-3

З березня і по липень 2017 року військовослужбовці 90-го окремого аеромобільного батальйону бригади тримали оборону поблизу селища Тарамчук. До початку повномасштабного вторгнення 81-а бригада продовжувала виконувати бойові завдання на Донбасі.

Героїзм у боях за Харківщину і звільнення Донбасу

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО, фото-4

Перед початком великої війни з Росією підрозділи 81-ї аеромобільної бригади завчасно перемістили у Харків, тому 24 лютого її бійці одними з перших встали на захист міста та області загалом. Зокрема десантники зупинили просування військ РФ на Харківському напрямку і прорив окупантів в районі пішохідного мосту у місті Ізюм. Крім того снайперу бригади вдалося ліквідувати російського генерала у Харківській області.

У боях за Харківщину військовослужбовці 81-ї бригади проявляли справжній героїзм. Наприклад, командир відділення підрозділу снайперів Володимир Перепелиця врятував життя командиру роти, а також підірвав російський танк, коли той намагався просунутися на небезпечну для підрозділу відстань. Завдяки цьому група снайперів залишилася на своїх позиціях, зберегла боєздатність та продовжила успішно знищувати наступаючу піхоту ЗС РФ. Також влучним снайперським вогнем Перепелиця подавлював натиск окупаційних військ, прикриваючи побратимів, які витягували з поля бою поранених бійців. Йому неодноразово ставили завдання здійснювати коректування вогню артилерії. У підсумку були знищені декілька танків та особовий склад загарбників, а ворожі колони так і не дійшли до позицій основних сил ЗСУ. В одному з боїв Володимир Перепилиця отримав важке поранення, але десантник вирішив до останнього снайперським вогнем прикривати своїх побратимів. Президент України Володимир Зеленський посмертно нагородив Перепилицю званням Герой України.

З середини весни до середини літа 81-а аеромобільна бригада знищувала переважаючі сили противника і обороняла ключові міста Луганщини - Рубіжне, Сєвєродонецьк та Лисичанськ. А неподалік села Геєвка десантникам вдалося знищити контрольно-спостережний пункт росіян. Другу половину літа бригада тримала оборону в районі села Богородичне і не давала армії РФ прорватися до ключових міст Донецької області - Слов'янська і Краматорська.

"Народжені перемагати". Історія потужної 81-ї аеромобільної бригади ЗСУ, яка обороняла Харківщину, - ФОТО, фото-5

Під час масштабного вересневого контрнаступу ЗСУ 81-а бригада звільняла населені пункти Донеччини. Десантникам вдалося деокупувати важливі міста Лиман та Святогірськ, селища Дробишеве і Новоселівка, а також село Богородичне, в районі якого вони наполегливо тримали оборону.

Зараз бійці бригади виконують бойові завдання в одній з найгарячіших точок фронту - в районі селища Білогорівка Луганської області. Там у лютому десантники знищили бойову машину підтримки танків "Термінатор", яка є гордістю російських військ. Це перший випадок знищення БМПТ "Термінатор" в Україні.

Нагадаємо, що редакція сайту 057 розповідала історію харківського добровольчого підрозділу "Хартія". Детальніше про це читайте тут.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#бригада #зсу #історія #аеромобільна #десантники
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...