• Головна
  • Чому українськи виробники дронів ідуть за кордон?
Політична реклама
15:30, Вчора

Чому українськи виробники дронів ідуть за кордон?

Політична реклама

Нерегулярність держзакупівель, тиск через надмірні перевірки та відсутність експорту змушує вітчизняних виробників технологій та озброєння переносити виробництва за кордон. Про те, що необхідно зробити з боку держави, на каналі PRO:UA розповів ІТ-підприємець, розробник оборонних технологій Олександр Кардаков у новому випуску програми «ПРО технології війни з Марією Берлінською».

В Україні склалася парадоксальна ситуація: підприємницька ініціатива, яка працює на оборону держави, самій державі не потрібна. До того, контроль і тиск з боку держави призводить до того, що в Україні незабаром взагалі не залишиться високотехнологічних недержавних підприємств, які виробляють оборонну продукцію.

«У свій час ІТ-галузь розвинулася і стала однією з провідних експортерів софтової продукції лише тому, що ніхто на неї не звертав уваги. Завдання у тому, щоб від підприємств, що належать до оборонної галузі, відстали податкові та інші перевіряльники та дали можливість просто працювати», — зазначив Олександр Кардаков.

За його словами, будь-який укладений контракт із ЗСУ одразу ж ставиться на контроль десятками органів, що перевіряють, тому керівник підприємства замість того, щоб працювати, займатися дослідженнями та розробкою, випускати необхідну фронту продукцію — повинен ходити на допити та щось пояснювати та доводити.

«Будь-який бізнес має на увазі планування. Але для оборонних підприємств, навіть під час війни, досі немає наскрізних контрактів. Якщо контракт починається з початку року, то фінансування приходить десь в середині року. Добре, якщо підприємство має якусь фінансову подушку, це дозволяє протриматися на плаву», — вважає підприємець.

Він також зазначив, що для виробників украй важливим є питання експорту оборонної продукції. Експорт би зробив більш стабільною роботу підприємств, захистив би від ризиків та дозволив би вкладати отримані кошти у напрямок R&D (розробка та інновації). А держава, своєю чергою, отримала б додаткові надходження у вигляді податків.

«Якби виробники мали можливість продавати за кордон надлишки своєї продукції, яку не закуповує армія, це зміцнило б фінансовий стан і самих підприємств, і держави. А сьогодні виробники переводять свої виробництва за кордон, і їм це вигідно, навіть при більшому податковому навантаженні в тих країнах. Незабаром в Україні практично не залишиться вітчизняних виробників середніх тактичних безпілотників. Причина цього — некомфортне бізнес-середовище, яке створює сама держава: від тиску перевіряльників — до відсутності умов для підтримки та розвитку», — наголосив Олександр Кардаков.

За словами підприємця, держава має розробити певний механізм видачі дозволів на експорт.

«Відповідальний орган має видавати дозвіл. А в документі має бути зазначено, що держава не має потреби на продукцію даної класифікації в певний період», — підкреслив Олександр Кардаков.

Вже, за його словами, назріло створення єдиного координаційного технологічного центру для підприємств оборонної промисловості.

«Серед завдань такого координаційного центру, може, навіть під егідою президента, мають бути: захист підприємств ОПК від надмірних органів контролю та тиску, питання стандартизації та класифікації продукції. Ця структура має стати й мозковим центром для взаємодії інженерів, виробників та замовників з боку ЗСУ для тих технологічних рішень, що наближають нашу Перемогу», — наголосив Олександр Кардаков.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...