• Головна
  • Скільки коштують паски у Харкові? Ціни та різновиди
13:19, 15 квітня

Скільки коштують паски у Харкові? Ціни та різновиди

 Скільки коштують паски у Харкові? Ціни та різновиди

Паска та крашанки - традиційні обрядові страви. Їх ставлять на Великодний стіл навіть ті, хто й в церков не ходить. Але якщо зварити та прикрасити яйця може кожний (хоча і їх можна купити готовими), то пекти паски наважуються не всі. Тем більше в магазинах представлені варіанти на будь-який смак та гаманець.

Паска (кекс, куліч)

Це традиційна великодня випічка, яку готують напередодні Пасхи в багатьох регіонах України. Його кругла висока форма символізує Воскресіння та вічне життя. Куліч несе в собі святковий настрій, пахне ваніллю, родзинками та теплом рідної домівки. Його освячують у церкві разом з крашанками, і він є головним хлібом святкового кошика.

Це продовження християнської традиції, що поєдналася зі слов’янськими обрядами. У стародавні часи хліб мав сакральне значення, а на Пасху його випікали особливо урочисто — з найкращого борошна, з маслом, яйцями, родзинками та цукатами. Куліч уособлює святковість, перемогу життя над смертю, світло над темрявою.

Сирна паска (сирна грудка, бабка)

Це страва, характерна переважно для центральних і східних регіонів України, а також для Полісся. Її не печуть, а готують із сирої маси — домашній сир, вершкове масло, сметана, яйця, ваніль, родзинки. Іноді її запікають, але класичний варіант — пресована сирна маса у формі піраміди, що символізує Гроб Господній. Сирна паска має інший смак і текстуру: вона ніжна, прохолодна, наче святковий десерт.

Іноді в продажу можна зустріти традиційні паски з назвою сирна, то випічка, де у тісто додали кисломолочний сир. 

Панетоне (італ. Panettone)

 Скільки коштують паски у Харкові? Ціни та різновиди, фото-1

Це італійський саме різдвяний кекс, схожий формою на паску, але має інше походження та технологію приготування. Тісто для панетоне вимішується довго і ферментується на заквасці, завдяки чому має дуже ніжну, повітряну текстуру — ніби губка.

Панетоне довго зберігається, тому що:

  • Воно містить мало вологи,
  • Використовується натуральна закваска, яка пригнічує розвиток бактерій,
  • Випікається при високій температурі й одразу упаковується герметично.

Тому панетоне може зберігатися до кількох місяців, що робить його зручним для експорту та подарунків. А також через це та схожість на паску він став популярний й на Великдень. До речі, вже українські виробники випікають панетоне до весняних свят. 

 Скільки коштують паски у Харкові? Ціни та різновиди, фото-2

Ціни в магазинах:

  • АТБ Вартість пасок від 32 до 169 гривень залежно від розміру та смаколиків, які використовуються.
  • Рост від 89 до 149 гривень, є шоколадна, а в кулінарії можна знати сирну
  • КЛАС Вартість пасок від 29 до 269 гривень. 
  • Сільпо: Паски в ціні стартують від 26,99 гривень до 500-700 гривень і вище за італійську випічку. Є декілька варіантів сирної
  • Чудомаркет У середньому від 105 до 300 гривень, є різні різновиди, зокрема популярні краффіни, коли тісто завертається у форму
  • Кулінічі Паски від 79 гривень. Крім цього пекарня пропонує паски та панетоне власного вироблення у святковій упаковці за ціною 165-340 гривень.

Ближче до свят свою продукцію запропонують і маленькі пекарні, яку можна бути купити у будь-якому районі міста на відкритих прилавках. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#паска #ціни #панетоне #супермаркет #пекарні
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Оголошення
live comments feed...