• Головна
  • Допомога США: чи є вона запорукою перемоги у війні з рф?
12:36, 26 квітня

Допомога США: чи є вона запорукою перемоги у війні з рф?

Сенат США, схвалив президент США Джо Байденпідписав пакет зовнішньої допомоги для України, Ізраїлю, Тайваню та протидії впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні на суму $95,3 млрд. Левова частка допомоги саме Україні - Цей пакет включає виділення майже 61 мільярда доларів для України.На що саме підуть гроші?

Що передувало та «рука кремля»

Цього пакету допомоги Україна чекала майже півроку. Не просто чекала, а воювала в умовах дефіциту снарядів, що призвело до загибелі героїв, які стримують навалу москви.  І до втрати територій, зокрема Авдіївки.

Це сталося тому, що українське питання стало заручником американської політики.  Допомога Україні та іншим країнам – політика Байдена, й демократів. Грати на їх полі у час передвиборчих перегонів республіканцям було не зручно, вони осідлали іншу конячку, ближчу виборцям півдня США – захист з боку мексиканського кордону. Адже саме південні штати традиційно більш республіканські.

Чи була в цій затримці «рука кремля»? Безумовно, у москві хотіли б впливати на політику США та безпосередньо Трампа, й вкладають у це чимало грошей та зусиль. Але Дональд Трамп, як не хотілось б соловьеву та скабаєєвої, не є маріонеткою путіна. Йому можливо імпонує цей диктатор через свій авторитаризм. Як алтер его демократів. Але Трамп все ж таки американський продукт, а по традиції республіканці ще більш нетерпимі до москви. Ближче до Трампа європейські консерватори, зокрема міністр закордонних справ Девід Камерон та польський президент Анджей Дуда. Які скоріш за все й вплинули на рішення Трампа дати відмашку на розблокування питання української допомоги в обох палатах парламенту. Плюс у республіканців почав «просідати» рейтинги, а знову ж ці виборці традиційні в опозиції до москви й розблокування допомоги активує їх. Плюс удари по Ізраїлю повернули американцям настрої захисників світового порядку та борців зі Злом.

Що отримає Україна

Україна не отримує ракет та снарядів на 60,8 млрд. Це не еквівалент ящиків зі зброєю.

23,2 млрд – це гроші, які йдуть на поповнення арсеналів у США та переозброєння американців. Україна може претендувати на цю зброю далі, але це не в цьому році й не зараз. Але це не погано, через те, ще буде створений запас, який Київ може претендувати на своєчасне постачання зброї, а не чекати по півроку. Зокрема, вже під час чергової зустрічі «Рамштайн», яка відбувається сьогодні, Пентагон має намір оголосити про держзамовлення на 6 млрд для військових підприємстві – це ракети, БПЛА, наземна техніка, яка згодом буде передана Україні. Це максимальна цифра з початку повномасштабної війни.

7,8 млрд – це бюджетна допомога. Й це кредит. Тобто це гроші, які підуть в українську скарбницю. З якого фінансуються медичні установи, енергетичні, робляться закупівлі, виплачується зарплатня військовим, тощо. Ці гроші Києв повинен повернути згодом Вашінгтону, хоча вже новий Президент може списати половину, якщо побачить що гроші витрачені з розумом. Також у пакеті закладена фінансова допомога, які планують витрати на відновлення енергооб’єктів.

26,7 млрд – ось це безпосередньо військова допомога ЗСУ, саме еквівалент ящиків зі снарядами та ракетами, які отримує армія України. А це:

З головного:

ППО: системи Petriot, аналоги та снаряд до них

- ракети RIM-7 і AIM-9M для ППО;

-ПЗРК Stinger;

Ракети

·тактичні ракетні системи армії США (ATACMS) великої дальності

·високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARІS)

Снаряди. Багато снарядів, через які у ЗСУ дефіцит.

·додаткові боєприпаси для HIMARS;

·155-мм артснаряди;

·артснаряди калібру 105 мм;

·мінометні снаряди калібру 60 мм;

Крім того:

·стрілецька зброя та додаткові боєприпаси до стрілецької зброї, включаючи патрони для боротьби з дронами;

·бойові машини піхоти Bradley, MRAP, HMMWV;

·транспортні засоби матеріально-технічного забезпечення;

·тактичні автомобілі для буксирування та транспортування техніки;

·ракети TOW;

·протитанкові системи Javelin та AT-4;

·високоточні авіаційні боєприпаси;

·аеродромно-допоміжне обладнання;

·міни;

·протипіхотні боєприпаси Claymore;

·підривні боєприпаси для знищення перешкод;

·прилади нічного бачення;

·запасні частини, польове обладнання, навчальні боєприпаси, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

Коли отримає Україна

У США заявили, що перше обладнання в межах оголошеного нещодавно пакета військової допомоги на $1 млрд буде доставлене в Україну протягом кількох днів.

Про це під час брифінгу заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

Частини допомоги, зокрема вкрай затребувані снаряди не потрібно везти з іншого континенту, вони знаходяться на складах НАТО в Польщі та Німеччині, що сильно скорочує терміни доставки та логістику.

Інша допомога надійде пізніше, але головне, що протягом року Україна буде отримувати зброю безперервно, що закриє перед рашистами так зване вікно можливостей раз й назавжди.

Чому цього разу важливі не лише гроші, а й заяви

Передача нового пакету озброєння це не лише про зброю, а й про позицію США та сигнал для партнерів. Це відбувається на тлі того, щоюридичний комітет ПАРЄ 15 квітня назвав російську нафтову індустрію, нафтопереробні заводи (НПЗ) легітимною метою для Сил оборони України, самого путіна навпаки - нелегитимным, а режим в рф – диктаторським.

Європарламент напередодні також ухвалив резолюцію, у якій засуджує те, як проходили «перевибори» російського диктатора Володимира Путіна та закликає не вважити їх легітимними. Про це йдеться на сайті Європарламенту. 

В ухваленій резолюції європарламентарі закликають країни-члени ЄС та міжнародну спільноту не визнавати результати російських «виборів», оскільки вони проводилися у тому числі на окупованих територіях України, а на території Росії не були ані вільними, ані чесними. 

Парламентарі наголосили, що єдиною метою цієї імітації процесу волевиявлення було легітимізувати подальшу владу Путіна, внутрішні репресії і війну проти України.

Фактично, українські партнери викреслили московського тирана з законної площини, унеможливили перемовини з ним, та поставили в один ряд з Хусейном, Каддафі, Бен Ладаном. З якими можна розмовляти лише зброєю. Це надає впевненості Києву у підтримці та в тому, що вектори міжнародної політики не зміняться. Та є знаком європейським державам більше т швидше надавати зброї Україні.

Тому окрім США про низку пакетів оголосили Велика Британія, Іспанія, Нідерланди, Польща, Німеччина тощо. Зокрема, лише з Альбіону ЗСУ отримає 1600 різних ракет, зокрема для протиповітряної оборони та далекобійні "Storm Shadow», 4 мільйони патронів, понад 400 броньованих всюдиходів, 60 човнів та катерів, потужні британські дрони. А також інженерні засоби. Адже будь-яку техніку треба оперативно ремонтувати. 

Сьогодні відбувається чергове засідання у форматі «Рамштайн», й є надія, що після потужної підтримки США процеси передачі Україні зброї та навчання військових стануть більш жвавими.

Й перші літаки-винищувачі F-16 дійсно опиняться в українському небівже вчервні 2024 року.

Чи стане зброя запорукою перемоги?

Оперативна задача, яку повинна розв’язати Україна за допомогою оперативного постачання зброї є не відвоювання земель, а утримання натиску ворога. Інакше, за висновками Пентагону, Київ програв би цю війну до кінця року.

Адже Україна вже  березні отримала далекобійні ракети ATACMS у межах попереднього пакета військової допомоги, це підтвердили у Білому домі, й, за оцінкою військових аналітиків, саме ними були завдавати удари по складах рф у Бердянську, але це не змінили кардинально ситуацію на фронті.

Щоб перемагати рф, Україні необхідно працювати над нарощуванням свого Укроборонпрому. Кроки для створення спільних проектів по виробництву снарядів, зокрема для HIMARS, але вони досить повільні у порівняння з російською «оборонкою». А лише на волонтерах, які клепають дрони у гаражах, війну не виграти.

Щоб перемагати Україні потрібно відновлювати енергетичні потужності, а наразі ГЕС та ТЕЦ розбомблені в Україну на третину, ЗАЕС у заручниках терористів. Стала енергетика, це не лише світло в будинках, це й знова ж Укроборонпром та військова логістика.

Щоб перемагати, Україні потрібно проводити достатні, раціональні та прозорі закупки для армії, адже виїжджати на донатах третій рік війн поспіль вже не виходить.

Щоб перемагати, Україні потрібно проводити професійну, мотивовану мобілізацію, яка надасть війську корисних солдатів, а не невдах-ухилянтів, які загинуть у першому бою. Адже сама зброя партнерів воювати не буде.

Адже в Україні немає часу чекати, коли у Москву прилетіть «чорний лебідь», складається враження що він заблукав. 

Нагадаємо, вдень росіяни вдарили по Дергачах - поранені діти

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#пакет зброї США #пакет військової допомоги #перемога України #ATACMS #HIMARІS
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...